OFFSITE SHOW PREP

” hONEY I’M HOME !! ” AT SAFEHOUSE 1, 139 COPELAND ROAD, PECKHAM

Our show was built up around the site rather than the other way around. Once we had found a location big enough for all of us, we decided the best way to find a focus for our show was to find common grounds in our work and make this fit in with the context of the house. Because we were in a large group of 13 people, and we all work in very different ways and with very different interests/subject matters, it didn’t make sense for us to make work to fit in with a theme, but rather allow a theme to emerge from the culmination of our work.

Because of this, the curation of the show as well as the branding/marketing was very important. We decided to split up into two “teams”: the marketing team in charge of press release/posters/social media etc and the curatorial team who were obviously in charge of curation and well as practical things such as what we would need for the installation of the show/ the private view.

As part of the curatorial team, we discussed how each persons work could relate to the house and the idea of the domestic. Rather than thinking purely about whose work went with whose in terms of form and concept, we thought more about the relationship to the house. For example, what would go in the entryway, the living room, the bedroom etc and why. My work was concerned with where the house fit into the context of the city, so was partly by the door and partly inside the house, suggesting a coming in from outside. Anna’s piece “Duvet” was in the front bedroom and Mae’s piece consisting of three chairs was arranged around the window and fireplace of the living room, suggesting an absent presence which tied into Eliose’s work behind it.

For some works we had to think more practically: where are the plug sockets? What’s the light like in that area? How can things be attached to the ceiling or floor?

I do think we worked well in the house, allowing a narrative to come through and not being afraid that our personal meanings for a work would be swallowed by the connotations of the house. Despite all being very different, the house brought our artworks together cohesively, with touches such as original fireplaces, light switches and tiles keeping the house grounded in it’s history, rather than becoming a superficial space used only for exhibiting artwork.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *